Pruimentaartjes

Pruimentaartjes

Vanuit Metz, onze laatste stop in Frankrijk voordat we terug naar huis reden, namen we ruim twee kilo pruimen mee. Metz blijkt namelijk de Franse pruimenregio te zijn. Speciaal om dat te vieren hadden ze midden in het centrum een ware pruimenmarkt uitgestald. Ze verkochten onder andere pruimenjam, pruimensap, pruimenwijn en dus ook losse pruimen.

Genoeg reden om me te laten verlijden twee grote bakken met verschillende soorten pruimen mee te nemen. Eenmaal thuis bleken mijn ogen natuurlijk groter dan mijn maag: dit gingen we bij lange na niet op krijgen met zijn tweeën. Tijd om er iets van te maken dus! Naast pruimenjam maakte ik ook deze heerlijke taartjes gevuld met crème de patisserie.

Pruimen
Pruimen uit Metz

Ingredienten voor pruimentaartjes

Voor 8 taartjes

 

Ingrediënten voor de crème de patisserie

500 ml melk

1 vanille stokje

50 g maizena

120 g fijne kristalsuiker

6 eidooiers

50 g boter

 

Ingrediënten voor het deeg

60 g hazelnoten

50 g gedroogde (natte) pruimen

2 el honing

180 g speltmeel

4 el gesmolten kokosolie

 

Ingrediënten voor de garnering

16 middelgrote verschillende soorten pruimen

2 el honing

crème de patisserie
Crème de patisserie
Pruimentaartjes
Pruimentaartjes

Bereiding pruimentaartjes

Bereiding crème de patisserie

Doe de melk in een pan en splijt het vanillestokje. Schraap het merg eruit en doe dit samen met het stokje bij de melk. Breng dit op laag vuur aan de kook.

 

Haal de pan van het vuur wanneer de melk kookt en laat het 10 minuten trekken. Klop ondertussen de eidooiers los met de maizena en de suiker.

 

Breng de melk weer aan de kook en giet een flinke scheut van de warme melk bij de eidooiers. Klop het geheel goed door (dit moet met enig tempo gebeuren anders worden de eieren gaar).

 

Giet vervolgens het eidooier mengsel bij de rest van de melk en zet de pan weer op het vuur. Blijf goed roeren totdat het mengsel een stevige structuur krijgt (ongeveer vladikte). Meng de boter erdoor en spreid de crème uit op een plaat. Zet het minstens een uur in de koelkast om af te koelen.

 

Bereiding deeg

Ontpit zo nodig de pruimen en maal ze in een keukenmachine samen met de hazelnoten en honing tot een plakkerige massa.

 

Zeef het speltmeel in een grote kom en kneed dit samen met het hazelnotenmengsel en de olie tot een stevige deegbal. Wikkel het in huishoudfolie en laat het deeg een half uur rusten in de koelkast. Vet de vormpjes in met kokosolie en verdeel het deeg in 8 balletjes. Leg in ieder vormpje een deegbal en druk deze plat met je vingers. Spreid het deeg daarna uit met de bolle kant van een lepel (die je eventueel in warm water dompelt).

 

Bereiding pruimentaartjes

Verwarm de oven voor op 180°C. Vul een spuitzak met de crème de patisserie en vul de vormpjes tot net onder de rand. Snijd de pruimen in achten en verdeel ze in een waaier over de taartjes. Bak de taartjes in 25 minuten af totdat het deeg krokant is en besmeer ze gelijk met de honing.

 


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0