Zandtaartjes met monchou en vers fruit

Wanneer iemand op de koffie komt, en zeker wanneer dat je ouders betreft, wil je daar toch graag iets lekkers bij serveren. Het is niet echt mij besteed om dan naar de supermarkt te lopen om koekjes of iets dergelijks te kopen. Bezoek is namelijk altijd een goede reden om iets te maken. Dan kun je namelijk gelijk testen of het in de smaak valt. Tijd om taartjes de bakken dus. Om eerlijk te zijn was dit recept een klein experiment wat gelukkig goed is uitgepakt.

De avond van te voren wilde ik in ieder geval vast de bodem klaar hebben zodat ik ze de volgende ochtend alleen nog maar hoefde te vullen. Natuurlijk kwam deze opwelling van het taartjes maken op het moment dat de supermarkten al lang dicht waren dus het werd tijd om te improviseren. Ik had nog wel wat medjoul dadels liggen, een laatste restje honing, speltmeel, boekweitmeel en tot mijn grote geluk ook nog roomboter. Nou daar kan ik wel een deeg van maken! Dus gelukkig het improviseren viel uiteindelijk mee hoewel het de eerste keer was dat ik dadels heb gebruikt in een deeg. Echt een ontdekking die ik vaker ga herhalen, doordat ze zo lekker plakkerig zijn houden ze het deeg goed bij elkaar en het vervangt gelijk de suiker.

 

De volgende ochtend ben ik op tijd op gestaan om snel even naar de supermarkt te gaan voor mascarpone. Helaas was die op en aangezien de supermarkt om de hoek heel klein is, was ik aangewezen op monchou (achteraf bleek dit helemaal niet vervelend omdat dit veel stijver blijft dan mascarpone en ook erg lekker is). Daarna door naar de groenteboer voor wat verse vijgen en bramen. Voor de rest van het recept had ik genoeg in huis om iets lekkers te maken. Aan de slag dus: eerst de fudge maken, daarna de gekaramellisseerde hazelnoten, even laten afkoelen en verder met de monchou. De taartjes eerst vullen met de fudge dan de hazelnoten en vervolgens de monchou erin scheppen. Afmaken met het verse fruit wat pure chocolade en wat hazelnoten. Het resultaat zijn deze mooie en lekkere taartjes.

Ingrediënten voor zandtaartjes

Voor het deeg (voor 12 taartjes)

 

300 g bloem
200 g roomboter, op kamertemperatuur 
100 g suiker
1 ei

1 cupcakevorm

 

Voor de dadel-chocoladefudge

12 medjoul dadels

80 g pure chocolade + 10 g voor garnering

2 el honing

 

Voor de de gekarameliseerde hazelnoten

100 g hazelnoten

1/4 sinaasappelsap + rasp

2 tl honing

 

Ingrediënten voor de monchou

400 g monchou

2 el honing

3/4 sinaasappel sap + rasp

 

Ingrediënten voor de garnering

3 vijgen

12 kleine of 6 grote bramen

Bereiding voor zandtaartjes

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de boter en suiker tot een kruimelig mengsel. Voeg het ei toe en kneed tot een deeg, Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat een half uur rusten.

 

Verwarm de oven voor op 180°C en vet wanneer nodig de cupcakevorm in (als je een siliconen bakvorm gebruikt hoeft dit niet). Rol het deeg uit op ongeveer 2 mm en gebruik een steker of een glas die ongeveer 1 cm groter is dan de diameter van de cupcake vorm. Snijd de deegrondjes uit en beleg de vorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet ze 15 minuten in de oven totdat ze lichtbruin zijn.

 

Begin ondertussen met de chocoladefudge. Smelt de 80 g chocolade au-bain-marie. Verwijder de pitten uit de dadels en doe deze samen met de honing en chocolade in een keukenmachine. Meng het geheel totdat zich een dikke fudge achtige bal heeft gevormd. Zet apart. 

 

Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een koekenpan. Wanneer ze bruin beginnen te worden haal je de pan van het vuur en roer je het sap en rasp van de sinaasappel en de honing erdoor. Blijf roeren totdat de honing gekaramellisseerd is en de stukjes noot er mee omhuld zijn.

 

Doe de monchou, honing en het rasp en sap van de minneola in een kom en klop het geheel los. Ga door met kloppen totdat alles goed vermengd is, doe dit eventueel met een elektrische klopper of keukenmachine als je die hebt. De monchou is namelijk redelijk stevig waardoor het in het begin even wat armkracht kost om het los te kloppen.

 

Wanneer de bodems volledig zijn afgekoeld begin je met vullen. Schep ongeveer een halve a een eetlepel fudge in ieder vormpje. Maak de lepel een beetje nat zodat je met de bolle kant de fudge kan uitspreiden en glad strijken.

 

Leg er daarna een laagje hazelnoten overheen, bewaar er nog wat voor de garnering, en vul ieder taartje af met een eetlepel monchou vulling. Snijd de vijgen in achten en wanneer je grote bramen hebt halveer deze dan. Leg op ieder taartje twee achtste delen van de vijg en een braam en maak ze af met de hazelnoten en wat rasp van de overige chocolade.


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Monnie Schrom (donderdag, 02 februari 2017 06:04)


  Yes! Finally someone writes about %keyword1%.

 • #2

  Lindsey Napoli (zaterdag, 04 februari 2017 12:22)


  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. cheers

 • #3

  Jesenia Thorp (dinsdag, 07 februari 2017 01:58)


  When someone writes an post he/she keeps the plan of a user in his/her brain that how a user can understand it. Therefore that's why this piece of writing is perfect. Thanks!