Chocolade fruittaart

Deze taart is geïnspireerd door een foto die ik denk ik al wel twee jaar geleden voorbij zag komen. Bij de broodbakcursus kocht ik zo'n handig plaatje waarop je chocolade kan uitsmeren en dan kan invriezen of in de koelkast kan leggen. Super handig wanneer je de buitenkant van je taart wil omhullen met chocolade. Hierdoor heb ik eindelijk wat met de inspiratie kunnen doen. Verder bestaat de taart uit een chocolade ganache met vers fruit tussen twee laagjes noten cacaobiscuit met kokos. Hoewel je wanneer je als dit taartje ziet zal denken dat het een caloriebom is valt dat in werkelijk hartstikke mee. Je moet het doen met kokossuiker, pure chocolade, amandelmelk, noten en vers fruit. Kan slechter toch?

Ingredienten chocolade fruittaart

Ingrediënten voor de ganach

200 ml amandelmelk

1 sinaasappel, rasp en sap

400 g pure chocolade, 70%

100 g verse medjoul dadels (ongeveer 5)

 

Ingrediënten voor de chocoladerand

200 g pure chocolade

 

Ingrediënten voor het biscuit

5 eiwitten

210 g kokossuiker

50 g hazelnoten, gemalen

170 g amandelmeel

35 g cacao

60 g kokosrasp

 

Garnering

2 vijgen

300 g bramen 

 

Benodigdheden: springvorm of bakring met een doorsnee van 20cm

Bereiding chocolade fruittaart

Breng de amandelmelk aan de kook met het rasp van de sinaasappel. Laat een paar minuutjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten intrekken. Breek ondertussen de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een schaal. Vermaal ook de dadels tot een gladde massa. Zet de amandelmelk weer op vuur en breng zachtjes aan de kook. Giet steeds een beetje melk over de chocolade tot de melk op is en de chocolade volledig gesmolten.

 

Voeg vervolgens de dadelmassa en het sap van de sinaasappel toe en roer het geheel goed door. Zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.

 

Smelt de chocolade voor de rand au-bain-marie en spreid deze gelijkmatig uit ongeveer ter dikte van een millimeter over een plaatje. Zet het plaatje minstens een half uur in de vriezer. Bewaar de chocolade die over is en laat deze hard worden in de kom. Dit kan later ter decoratie gebruikt worden.

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten los met een beetje van de kokossuiker tot de eiwitten stijf zijn. Voeg dan de rest van de suiker toe en klop nog even door. Spatel dan het hazelnoten- en amandelmeel erdoor. Wanneer het goed vermengd is voeg dan ook de cacao toe en spatel zo kort mogelijk door.

 

Doe het mengsel in een spuitzak en zet een bakring (je kan hiervoor de ring van je springvorm gebruiken) van 20 cm op een bakplaat met bakpapier. Spuit deze vol met het noten-eiwitmengsel. Maak twee plakken van ongeveer een tot twee centimeter en bestrooi deze met de kokosrasp. Zet ze 20 minuten in de oven.

 

Snijd de vijgen in stukjes, bewaar een halve vijg voor de bovenkant en leg ook wat bramen apart. Vul een spuitzak met de ganache. Leg een van de ronde biscuits op een bord of taartschaal. Vul de bodem met eerst een laag ganache dan het fruit en dan weer een laag ganache. Leg de andere plak biscuit met de kokos er boven op en druk goed aan. Besmeer dan de hele taart, zowel de boven- als zijkant met een dun laagje ganache.

 

Haal de plaat met chocolade uit de vriezer en laat deze op kamertemperatuur komen. Vul de bovenkant vervolgens met fruit. Schraap met een lepel chocoladekrullen uit de kom die je eerder heb bewaart. Strooi dit samen met de kokos over het fruit.

 

Haal dan met een spatel dikke stroken chocolade van de plaat die je om de taart vouwt. Dit doe je door de spatel aan het begin van de plaat te zetten en vervolgens van je af te duwen. Zet de taart voordat je hem serveert nog even terug in de koelkast zodat de chocolade weer hard kan worden.


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0