Chocolade vijgencakejes

Valentijn, ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet zo veel mee heb. Ondanks dat smelt ik toch voor al die cakejes en taartjes met hartjesversiering die ik steeds voorbij zie komen. Het ziet er gewoon zo lief uit en het roept bij mij stiekem een beetje een oooh en aaah gevoel op. 

Natuurlijk ben ik zelf gaan ook dromen van mijn eigen variant van die heerlijke valentijnscakejes. Bij deze dus, echte liefdescakejes met vijgen, chocolade en noten, ideaal om je geliefde mee te verrassen. Oh en ze bevatten nog heel weinig suiker ook, wil je een helemaal gezonde variant vervang dan de melkchocolade door pure chocolade. Voila!

Net als verliefd op de hartjes was ook ook verliefd op deze kleine briochevormpjes. Echt schattig vind ik ze, en natuurlijk kon ik me niet inhouden ze meteen te kopen. Je kan deze cakejes natuurlijk ook gewoon bakken in een cupcakevorm. Wil je ook deze leuke briochevormpjes gebruiken, ik kocht ze bij Dille en Kamille.

Ingredienten chocolade vijgen-cakejes

Voor de chocoladecreme

200 g melkchocolade

125 ml amandelmelk

30 g roomboter

 

Voor de chocolade vijgencakejes (24 stuks)

100 g pure chocolade

100 g melkchocolade

12 gedroogde vijgen

1 el agavesiroop

3 eieren

100 g amandelmeel

00 g walnoten

1 tl bakpoeder

1 tl zuiveringszout

 

Voor de decoratie

1 banaan

2 vijgen

1 el kokossuiker

20 g chocolade om te raspen

 

Ook het uitsteekvormpje voor deze decoratie kocht ik bij Dille en Kamille.

 

 

Bereiding chocolade vijgen-cakejes

Begin met het maken van de chocoladecrème. Deze moet namelijk minimaal een uur tot twee uur opstijven in de koelkast. Je kan dit proces versnellen door de crème over een zo groot mogelijk oppervlak te verspreiden, in een ovenschaal bijvoorbeeld en door de crème in de vriezer te zetten.

 

Smelt de chocolade au-bain-marie en breng de amandelmelk in een steelpan aan de kook. Giet de melk over de chocolade en voeg de boter toe, meng het tot een gladde saus. Laat de crème afkoelen en zet het in de koelkast of vriezer.

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de chocolade au-bain-marie en laat enigszins afkoelen. Doe de vijgen en agavesiroop in een keukenmachine en maal tot een gladde massa.

 

Meng dit in een kom met de eieren. Giet dan langzaam de afgekoelde chocolade erbij terwijl je blijft roeren. Maal de walnoten fijn in een keukenmachine en doe dit samen met het amandelmeel bij het vijgen-chocolademengsel. Meng dit met de bakpoeder, het zuiveringszout en zout tot een egale massa.

 

Vul je vormpjes met het cakemengsel en zet de cakejes 15-20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen voordat je ze gaat garneren.

 

Verwarm de oven voor op 140 °C. Snijd de banaan in plakken van ongeveer een halve centimeter en druk er hartjes uit. Leg ze op een bakplaat en besprenkel de kokossuiker erover. Zet de banaan een kwartiertje in de oven. Snijd ondertussen de vijgen in plakjes en druk ook hier hartjes uit.

 

Spuit op de cakejes wat van de chocoladecrème en versier ze met de bananen- en vijgenhartjes. Maak af met wat chocoladerasp.


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0