Rabarber frangipane

Je hebt ze vast al wel zien liggen: de eerste rabarberstengels. Deze echte seizoensgroente is maar een korte tijd te verkrijgen. Genoeg reden om ze gelijk mee te nemen wanneer je ze in de winkel ziet liggen. Maar wat doe je er mee zonder gelijk een ton suiker te gebruiken?

 

Best lastig want rabarber heeft van zichzelf een redelijk zure smaak die niet iedereen meteen heel lekker vindt. Vaak wordt de groente daarom gecombineerd met fruit en veel suiker om die smaak een beetje te verbloemen.

Maar dat kan ook anders, het staat namelijk al een tijdje op mijn verlanglijstje om een frangipane te maken. Sinds ik die van Gary bij Masterchef Australia zag ben ik helemaal verkocht. Natuurlijk gaat er wel wat suiker in deze taart, maar alleen het hoognodige. De bodem bevat helemaal geen suiker en in de vulling zit slechts 120 gram. Als je nagaat dat er ongeveer 8 tot 10 stukjes uit de hele taart gaan valt dat best mee toch?

Ingredienten rabarber frangipane

Voor de bodem

120 g roomboter (of medjoul dadels als je een iets gezondere versie wil)

240 g (spelt)bloem

1 ei + 1 eigeel

snuf zout

 

Voor de vulling

4 of 5 stengels rabarber

2 tl honing

120 g roomboter, op kamertemperatuur

120 g kristalsuiker

2 eieren + 1 eigeel

1/2 sinaasappel, het rasp en 1 el sap

100 g amandelmeel

20 g gehakte kokosvlokken + wat extra om te garneren

40 g (spelt)bloem

2 el notenpasta

1 el geraspte witte chocolade

 

Benodigdheden: quichevorm van 24 cm doorsnee, bonen of rijst voor het blind bakken

Bereiding rabarber frangipane

Verwarm de oven voor op 160°C. Snijd de stengels rabarber op maat voor de taart. Ik heb de stengels steeds afgemeten door ze over de bovenkant van de taart te leggen en vervolgens af te snijden. Zo krijg je allemaal stukjes die precies passen en wordt je taart mooi gevuld. Snijd de dikke stengels in de lengte drieën en de wat dunnere in tweeën. Verdeel de rabarber over een bakplaat en besprenkel met een theelepel honing. Rooster het een kwartier in de oven en zet de rabarber apart. Laat de oven aanstaan op 160°C.

 

Maak ondertussen het deeg. Meng met je handen de bloem en het zout met de boter totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg dan het ei en eigeel toe en kneed tot een stevige deegbal.

 

Vet je bakvorm in met roomboter en bloem en bekleed het met het deeg. Druk het een beetje aan zodat er geen lucht zit tussen het deeg en het bakblik. Snijd het deeg iets boven de rand van de taartvorm af, het zal in de oven nog iets gaan krimpen. 

 

Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed met bakpapier en vul met bonen of rijst. Zet de taartbodem zo 12-15 minuten in de oven. Verwijder daarna het bakpapier en de rijst of bonen en bak de bodem daarna nog 5 tot 10 minuten door.

 

Terwijl de bodem in de oven staat kan je de vulling maken. Meng met een handmixer of keukenmachine de boter met de suiker totdat je een korrelachtige structuur hebt. Klop vervolgens een voor een de eieren en het eigeel erdoorheen. Spatel dan het amandelmeel, de kokosvlokken, speltbloem, het sinaasappelsap en rasp en de notenpasta erdoorheen.

 

Giet dit mengsel in de taartvorm en bedek met de rabarberstengels. Zet de taart 35 tot 40 minuten in de oven en laat hem helemaal afkoelen alvorens je de rabarber frangipane garneert met de rest van de (eventueel geroosterde) kokosvlokken en witte chocolade


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0