Appelkoek met noten en cranberries

Na heel wat ontbijtjes met yoghurt en vers fruit heb ik na een tijdje meestal weer zin iets anders. Zeker nu het kouder en natter wordt buiten is iets stevigers en warmers vaak wel lekker. Hoewel ik regelmatig bananenpannenkoeken bak ‘s morgens (dat recept zal ik binnenkort ook nog met jullie delen) heb je daar niet altijd tijd voor en is het handig als je snel iets gezonds kan eten of mee kan nemen. Aangezien het nu appelseizoen is, was het niet moeilijk om mijn hoofdingrediënt voor dit ontbijtrecept te kiezen. Deze appelkoek of cake is heerlijk koud maar kan je ook nog even warm maken als je daar behoefte aan hebt, dan is hij extra lekker!

Appelkoek met noten en cranberries

Ingredienten voor de appelkoek

 

80 g granola + wat extra voor de garnering

40 g gedroogde vijgen

20 g kokosrasp

20 g noten + wat extra voor de garnering

10 g gedroogde cranberries

90 g tarwe of speltbloem

1 tl kaneel

2 tl bakpoeder

snuf zout

 

30 g gesmolten roomboter (afgekoeld)

1 ei

1 vanillestokje

125 ml honing

1 appel (zonder klok ongeveer 140g)

60 g zacht fruit (bijvoorbeeld bramen, frambozen of blauwe bessen)

appelkoek ontbijt

Bereiding van de appelkoek met noten en cranberries

Hak de noten, vijgen en cranberries grof en meng alle droge ingrediënten door elkaar.

 

Klop in een andere kom het ei los en voeg de afgekoelde roomboter, het merg van het vanillestokje en de honing toe. Meng alles goed door elkaar.

 

Voeg dan de droge ingrediënten toe aan het ei-honingmengsel. Snijd de appel in grote stukjes en spatel deze samen met het zachte fruit door het beslag. Zet het minimaal een half uur in de koelkast, zo kan de boter weer een beetje opstijven en krijg je een steviger mengsel.

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakblik met bakpapier of vet het in met boter en bloem. Stort het mengsel uit in het bakblik en bak het in 35 tot 40 minuten gaar.

 

De appelkoek is zowel warm als koud lekker en ook ideaal als tussendoortje!


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0