Perentaart met boterdeeg

Op het moment dat ik besloot mijn website te vernieuwen, kwam ik een aantal van mijn oude blogs tegen. Een van mijn eerste blogs op mijn eerst blog Annebakt was onderstaand recept over een kwetsentaart uit het boek van Christophe Felder. Erg grappig om terug te lezen vind ik. Het boek gebruik ik trouwens nog steeds erg veel en is echt een aanrader als je net zo als ik enorm veel van bakken houdt.

Maak als je het leuk vindt kennis met mij als blogger in mijn beginjaren. Je kan ook meteen helemaal naar beneden scrollen, daar vindt je het bijbehorende recept. Deze keer maakte ik een eigen variant van de taart met peren en kokos in plaats van kwetsen. De taart is echt zo gemaakt, het enige waar je rekening mee moet houden is dat het deeg twee uur rusttijd nodig heeft.

Perentaart met boterdeeg

Boterdeeg: sticky structure

Alweer een nieuw boek. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel zo blij. Het is dik, het is roze en er staat met grote dikke zwarte letters ‘Patisserie!’ op. Zal ik het kopen? Zal ik het kopen? Ja ik koop het! Stevig met het boek onder mijn arm, pikte ik ook nog wat andere dingen mee zoals een spuitzak en een strijkkaartje waarvan ik hoop dat het mij gaat helpen met het bakken van de meest mooie taarten, cupcakes en wie weet wat allemaal nog meer. Het boek, geschreven door Christophe Felder, bevat in ieder geval 207 patisserie lessen die mij hopelijk iets dichter bij de droom brengen om een meer dan goede taarten bakster te worden. Beginnend met les één houden we het vanavond nog even simpel (denk ik ten minste..).


Les één gaat om de boterdeeg waarbij een kwetsentaart als voorbeeld wordt gebruikt. Ik begin met het maken van het deeg, de ingrediënten hiervoor zijn: bloem type 45 (deze is ook wel bekend als patentbloem en kan je in vrijwel iedere supermarkt vinden), boter, zout, fijne kristalsuiker en water. Alle ingrediënten voor het deeg zet ik vast in de juiste hoeveelheden klaar zodat ik daar tijdens het mixen niet meer op hoef te letten.

Boterdeeg maken

Om het deeg goed te mixen wordt geadviseerd een houten lepel te gebruiken. Dit gaat de eerste keer redelijk goed maar dat blijkt achteraf te komen doordat ik de boter vergeten ben toe te voegen…. Opnieuw dus! Deze keer schuif ik de houten lepel al snel aan de kant, ten eerste omdat het veel te lang duurt en naar mijn mening onmogelijk is een deeg met een houten lepel glad te krijgen (hier speelt weer mijn ongeduld).Ten tweede omdat ik denk ik de boter blokjes iets te groot heb gelaten. Weer die boter die niet helemaal meewerkt. Dus hop die mouwen opstropen en de vingers vies maken, het deeg wordt lekker met de handen gemengd. Hoewel tijdens het mengen wordt wel duidelijk waarom een houten lepel wordt geadviseerd. Het deeg is namelijk enorm plakkerig. Maar aangezien het deeg toch tot een bolletje gerold moet worden moeten de handen toch vies gemaakt worden, dus dan kan je dat maar beter meteen doen. Toch?


Na ongeveer tien minuten schrobben, warm water over mijn handen laten lopen, droog maken en mijn handen nog maar een keer onder het water hangen beginnen mijn handen weer een beetje zichtbaar te worden en kan het deeg in huishoudfolie worden gerold om het vervolgens twee uur te laten rusten.

Pruimen

Na ongeveer 1,5 uur begin ik vast met het snijden van de pruimen (of terwijl kwetsen = een soort pruim). Deze pruimen worden de inhoud van mijn boterdeegje. De twee uur zijn voorbij en als ik het deeg uit de huishoudfolie haal is deze nog steeds plakkerig. Dus ik stort een ladinkje bloem uit over de aanrecht zodat het deeg niet aan de aanrecht blijft plakken als ik het ga rollen. Ook laat ik een beetje bloem los op de roller en begin met rollen. Het blijkt moeilijk om het deeg in een hartjes vorm te rollen dus ik volsta met een ronde plak en probeer het op een mooie manier in de vorm te krijgen. Natuurlijk wordt het niet zo mooi als op het plaatje in het kookboek maar ik ben toch wel redelijk tevreden. Eerst nog een paar gaatjes met de vork in het deeg prikken zodat de bodem niet uit droogt of kei hard wordt. Daarna strooi ik er wat paneermeel overheen zodat het deeg zijn krokante structuur behoudt. De pruimpjes nog even insnijden en de taart kan opgevuld worden om vervolgens 35-40 minuten de oven in de gaan.

Tijdens het bakken in de oven komen de heerlijke aroma’s vrij van het deeg die de hele keuken vullen. Deze aroma’s worden nog lekkerder wanneer ik de taart uit de oven haal en de suiker en de kaneel er over heen strooi die heel mooi smelten in de pruimen. En tja heel vervelend dat ik alleen vanaf het beeldscherm aan jullie kan vertellen dat het taartje heerlijk smaakt. Een knapperig korstje, een zachte bodem en heerlijke warme pruimen waar nog een walmpje vanaf komt, de rest zal ik maar aan de verbeelding overlaten..


P.s. ook erg lekker met andere vrucht en fruit soorten!

Ingrediënten voor de perentaart

Bereiding van de perentaart met boterdeeg


250 g bloem

125 g roomboter, in blokjes

snuf zout

40 g fijne kristalsuiker

125 ml koud water

50 g geraspte kokos (origineel paneermeel)

500 g verse peren (origineel kwetsen)


2 el fijne kristalsuiker

1 el kaneel  (origineel een halve dessertlepel)

Taartvorm bekleden met deeg
Taartvorm bekleden met deeg
Perentaart

Doe de bloem, boter, suiker en het zout in een keukenmachine en kneed met een deeghaak (of met je handen) tot een zanderig deeg. Schenk dan het water erbij en blijf kneden totdat je een egale maar plakkerige deegbal hebt. Dit gaat het makkelijkste in een keukenmachine of met een handmixer. Het deeg blijft anders namelijk steeds aan je vingers plakken. Laat het deeg ongeveer twee uur rusten op een koele plek.

 

Verwarm de oven voor op 200ᵒC. Snijd de peren in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten vervolgens in tweeën of drieën en zet ze apart. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Leg de lap in een ingevette taartvorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bedek de bodem met kokos of paneermeel zodat deze zijn krokante structuur behoudt. Verdeel de peren over de taartbodem. Zet de taart 35 tot 40 minuten in de oven.


Meng de suiker en kaneel en strooi deze meteen over de taart wanneer je deze uit de oven haalt. Zo krijg je  lekker gekaramelliseerd laagje. Laat de taart iets afkoelen voordat je hem serveert.
Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0