Bokkenpootjes met kokos en witte chocolade

Yes eindelijk weer een blog, zoals jullie wellicht gemerkt hebben is het even geleden dat ik iets heb gepost. Soms moet ik gewoon heel even een pauze nemen van het fotograferen van alles wat ik maak. Ik wil dan gewoon kunnen genieten van het in de keuken staan zonder te denken oh ik moet nog een foto maken! Daarnaast is het even niet bloggen ook goed voor nieuwe inspiratie. Vol nieuwe energie en blogzin pak ik zo net voor de kerstdagen het bloggen dus weer op.

Omdat de lekkere recepten jullie vast om de oren vliegen tijdens de feestdagen hier geen drie gangen diner of typisch kerstrecept. Hoewel ik deze week nog wel drie receptjes met jullie wil delen van heerlijke fingerfoods die het goed doen als voorgerecht of hapjes tijdens de feestdagen.bokkenpootjes met kokos en witte chocolade

Bokkenpootjes met kokos en witte chocolade

Maar nu eerst een recept waarvan ik eigenlijk al heel lang een eigen variant wilde maken: bokkenpootjes. Deze variant is voor de kokos en witte chocolade liefhebbers. Het koekje is eigenlijk vrij simpel om te maken daarentegen vraagt het wel wat geduld vanwege de vele verschillende elementen en de tijd die ze nodig hebben om af te koelen en op te stijven. Maar ik beloof je het is de moeite waard! Oh trouwens, ik doop ze in dit recept in de witte chocolade, dit maakt het een vrij heftig (zoet) koekje. Je kan natuurlijk ook gewoon pure of melk chocolade gebruiken.kerstkoekjes bokkenpoot

 

De koekjes zijn erg leuk tijdens de feestdagen voor bij de koffie of het nagerecht maar kunnen daarna ook nog prima gegeten worden! Zoals je ziet op bovenstaande foto ging ik proberen leuke kerstfiguurtjes te maken. Helaas geen goed idee, tenzij je de vormpjes eromheen laat zitten misschien. Maar als je ze eraf haalt zoals ik deed dan is het al een geworstel omdat het mengsel (logisch) aan het vormpje blijft plakken en zodra het uit de oven komt is er niks meer van de contouren over… Jammer!

Ingredienten voor de bokkenpootjes

200 g eiwit (ongeveer 7 eieren)

375 g suiker

40 g bloem

110 g amandelmeel

25 g kokosmeel

125 g kokosvlokken

150 g witte chocolade

Ingredienten voor witte choco ganache

300 g witte chocolade

de helft van een vanille stokje

150 ml amandelmelk

 

Opgeklopt eiwit
Eiwit opkloppen
Beslag bokkenpootjes
Beslag bokkenpootjes
Bokkenpootjes opspuiten
Bokkenpootjes opspuiten

Bereiding van de bokkenpootjes

Bereid eerst de witte chocolade ganache, deze heeft minimaal een twee uur nodig om op te stijven. Maak de ganache dus ruim van te voren. Snijd de witte chocolade in hele kleine stukjes. Breng de amandelmelk aan de kook met het merg van het vanille stokje en het uitgeschraapte stokje zelf. Laat het ongeveer een minuut op laag vuur doorkoken. Giet de hete amandelmelk over de witte chocolade en laat dit zo staan totdat de chocolade is gesmolten. Roer het mengsel pas door wanneer de witte chocolade volledig is gesmolten. Wanneer je gelijk gaat roeren koelt de melk af en smelt de chocolade niet volledig. Laat de ganache afkoelen en vervolgens minimaal twee uur in de koelkast opstijven. Als je haast hebt zet het dan afgedekt in de vriezer.

 

Verwarm de oven voor op 170C. Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine. Voeg wanneer het witte pieken vormt 225 gram van de suiker toe en laat de keukenmachine nog even draaien. Maak in een grote kom een mengsel van de rest van de suiker, bloem, het amandel- en het kokosmeel. Spatel dit door het eiwitmengsel, roer niet langer dan nodig zodat de eiwitten luchtig blijven.

 

Vul een spuitzak met het eiwitmengsel en spuit op een met bakpapier bekleedde bakplaat ongeveer 20 koekjes. Je kan de klassieke bokkenpootvorm kiezen, maar rond zijn ze ook erg leuk. Maak ze niet te groot want in de oven zullen ze nog een beetje uitzetten.

 

Bestrooi de bokkenpootjes met de kokosvlokken en schuif de koekjes 20 minuten in de oven. Schuif het bakpapier met de koekjes gelijk van de bakplaat wanneer ze uit de oven komen zodat ze niet meer verder door kunnen garen. Laat ze iets afkoelen voordat je ze ongeveer een half uur in de koelkast zet om uit te harden.

 

Vul een spuitzak met de chocoladeganache en verdeel deze over de helft van de koekjes. Gebruik de andere helft van de koekjes om de ganache af te dekken. Druk de koekjes een beetje aan zodat de ganache mooi verspreid zit. Leg ze weer terug in de koelkast.

 

Smelt de 150 g witte chocolade au-bain-marie. Leg ondertussen alles klaar om je chocolade te tempereren (spatel, paletmes en een plaat waarop je de chocolade uit kan spreiden). Houd de witte chocolade goed in de gaten want deze verbrand snel door de grote hoeveelheid cacaoboter. Giet 2/3 van de witte chocolade op je plaat. Tempereer (uitspreiden en in beweging houden met de spatel en het paletmes) de chocolade totdat deze een temperatuur heeft bereikt van 27C. Voeg deze dan bij het 1/3 deel warme chocolade en roer goed door.

 

Pak je bokkenpootjes uit de koelkast en doop beide kanten van elk koekje in de witte chocolade. Je moet nu snel werken omdat de chocolade snel hard wordt. Leg de bokkenpootjes op een plaatje en laat ze uitharden in de koelkast.

 

Laat je niet afschrikken door de lengte van het recept. Het lijkt heel wat werk, maar eenmaal bezig vallen de stappen reuze mee. Mocht je geen zin hebben om ze zelf te maken maar ze toch willen proeven dan kan je ze hier bestellen.!


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0