Havermoutkoeken

Oef deze havermoutkoeken zijn echt de en het onder de koeken. Het is echt heerlijk om ze te maken, en ze zijn nog lekkerder om te eten. Ik kreeg zin om deze koeken te bakken door mijn bezoek aan Dudok patisserie in Rotterdam. Ik kocht daar een oatmealkoek en twee scones. Zo’n enorme havermoutkoek (en de scones trouwens ook) is een superlekker tussendoortje en perfect als ontbijt aangezien ze nog gezond zijn ook.

 

Als je ze zelf maakt is het leuke dat je in het koekmengsel kan doen wat je zelf lekker vindt en van tijd tot tijd kan variëren. Ik geef je een paar variatietips in de ingrediëntenlijst. Ik kan alvast zeggen dat het mijn nieuwe verslaving wordt om deze koeken te maken. Gewoon even een relaxmomentje in de keuken met noten, gedroogd fruit, kokos, banaan en natuurlijk havervlokken, dat kan al bijna niet meer fout gaan toch?

 

Mocht je gaan variëren met ingrediënten zorg dan dat het een plakkerig en nat mengsel blijft. Dan weet je zeker dat het een goede substantie is voor een hele lekkere koek.

Ingredienten voor de havermoutkoeken

Voor 10 stuks

100 g havervlokken (of vlokken als quinoa/rogge)

50 g kokosmeel (of amandel-/hazelnootmeel enz.)

50 g geraspte kokos

100 g gemengde noten

35 g cranberries (of dadels, vijgen, rozijnen enz.)

25 g sesamzaad

1 tl bakpoeder

snuf zout

2 rijpe bananen

3 eieren

2 el honing

3 el kokosolie

1 tl kaneel

Havermoutkoeken vormen
Havermoutkoeken vormen
Sticky havermoutkoek
Sticky havermoutkoek

Bereiding van de havermoutkoeken

Verwarm de oven voor op 180C. Meng alle droge ingrediënten behalve de kaneel in een kom door elkaar. Prak in een andere kom de banaan en meng dit met de los geklopte eieren, gesmolten kokosolie en de honing.

 

Voeg het droge mengsel bij het natte mengsel en meng het met een vork goed door elkaar totdat het aan elkaar blijft plakken.

 

Gebruik als je er een hebt een ring met een doorsnee van 10 cm. Mocht je deze niet hebben geen paniek, doe het gewoon uit de losse pols. Ik gebruikt voor iedere koek 80 gram van het havermoutmengsel.

 

Leg dit in de ring op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk het plat met de bolle kant van een lepel of vorm met je handen een ronde koek. Als het goed is kan je precies tien koeken uit het mengsel halen. Bestuif elke koek met een beetje kaneel.

 

Zet de koeken 20 – 25 minuten in de oven, laat ze afkoelen op een rooster. De buitenkant moet bruin en een beetje krokant zijn, de binnenkant nog een beetje zacht en chewy.

 


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 1