Drie keer ontbijt met ei

Het is bijna Pasen, genoeg reden om er wat eieren tegenaan te gooien en bij te dragen aan de toch al mega hoge ei-consumptie rond de paasdagen. Omdat ik de tijd van het eieren schilderen inmiddels wel voorbij ben is het tijd om eens wat anders te doen dan een simpel gekookt- of gebakken eitje. Daarom deel ik graag mijn drie ontbijtvariaties met ei met jullie. Niet alleen lekker met Pasen maar ook in het weekend wanneer je net iets meer tijd hebt om een lekker ontbijt op tafel te zetten.

 

Het eerste recept is een avocado gevuld met ei en kikkererwten in tomatensaus, een leuke en gezonde variatie op het typisch Engelse ontbijt. Het tweede eitje is met groene asperges en erwtjes een echt seizoensontbijt. Het groene aspergeseizoen is namelijk sinds een paar weken weer begonnen en ook doperwtjes zijn vers te krijgen. Tot slot nog een receptje wat echt bij dit seizoen past: tuinbonenspread met een gekookt eitje.

Ontbijt met ei

Ingredienten avocado met ei

Voor 4 personen


2 avocado’s

2 eieren

2 el kikkererwten

1 el tomatensaus

1 tl mosterdzaad

1 tl komijnzaad

1/2 tl chilivlokken

Plukje verse koriander

peper en zout

Avocado met ei
Avocado met ei

Ingredienten gebakken ei met asperge en doperwt

Voor 4 personen

6 – 8 groene asperges

60 g doperwtjes (diepvries of vers)

4 eieren

4 takjes tijm

peper & zout

Gebakken ei met asperge en doperwt
Gebakken ei met asperge en doperwt

Ingredienten tuinbonenspread met gekookt ei

Voor 4 personen

500 g verse tuinbonen

handvol basilicum

1 el tahin

sap van een halve citroen

scheut olijfolie

peper en zout

1 ei

Tuinbonenspread met gekookt ei
Tuinbonenspread met gekookt ei

Bereiding avocado met ei

Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Hol ze uit zodat je nog een rand over houdt van ongeveer 1 cm.

 

Breek de eieren in een kommetje en klop ze een beetje los. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog. Rooster ze met het mosterdzaad en komijnzaad en meng ze door de tomatensaus.

 

Zet een pan op het vuur en verhit hierin een scheutje olie (mocht er wat ei uit de avocado druppelen dan brand het niet zo snel aan). Leg de gehalveerde avocado’s hierin en schenk voorzichtig de eieren erin (je kan dit ook met een lepel doen). Doe vervolgens bij iedere halve avocado een theelepel van het kikkererwtenmengsel erin.

 

Doe de deksel op de pan en bak het geheel voor vijf tot tien minuten op middelhoog vuur. Maak de avocado af met wat peper en zout, chilivlokken en verse koriander.

Bereiding gebakken ei met asperge en doperwt

Snijd de houtachtige stukken van de asperges en ontdooi de erwtjes in heet water of dop ze als je verse gebruikt. Grill de asperges vijf minuten met wat zout en peper.

 

Verhit een scheut olie in een pan en breek hierin de eieren (als het kan alle vier tegelijk anders per twee). Rits de tijm van de takjes en verdeel dit over de eieren. Wanneer de eieren beginnen te stollen verdeel dan de erwtjes en asperges erover.

 

Bak nog een paar minuten door en leg vervolgens het deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat een paar minuten zo staan totdat het eigeel een wit vliesje heeft gekregen

Bereiding tuinbonenspread met gekookt ei

Kook het ei ongeveer 6 minuten zodat het nog een beetje zacht is vanbinnen.. Giet het water af en laat het ei meteen schrikken onder de koude kraan zodat het niet verder door gaart. 

 

Haal de tuinbonen uit hun jasje en kook ze in vijf minuten gaar. Doe ze samen met de overige ingrediënten behalve het ei in een keukenmachine. Maal tot een redelijk gladde spread.

 

Smeer de spread op een broodje en garneer met een kwart ei.


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 0