Scones met perzik en framboos

Het is zomer! Yeaah zo fijn, eindelijk kunnen we de zomerjurkjes en korte broeken weer uit de kast halen en met die witte benen de zon in. Wanneer het warmer wordt merk ik meestal ook dat mijn eetgewoonte anders wordt. Ik krijg veel meer zin in fruit, shakes en natuurlijk ook in ijsjes. 

Hebben jullie al platte perziken en nectarines gegeten? Ze zijn zo lekker nu en op een of andere manier doet het me ook een beetje aan vakantie denken. Vaak kopen wij op de markt in Frankrijk, Italie of waar we dan ook zijn, lekkerbekkend zo’n zak vol nectarines of perziken om die vervolgens heel onhandig op te eten. Het sap druipt over je kin, handen en als je pech hebt op je zomerjurkje. Om vervolgens te denken, ohja het was inderdaad toch niet zo handig om deze nu al op te eten..

 

 

Ook hier in Nederland lagen de platte perziken me al een tijdje aan te staren, gisteren was dan eindelijk het moment om er iets mee te maken: scones met huisgemaakte perzik-frambozenjam (zonder suiker). Een heerlijk recept om te maken voor het ontbijt maar ook lekker bij de koffie of als toetje. Wat betreft de jam kan je natuurlijk ook voor een andere smaak kiezen, ook een lekkere combi is bijvoorbeeld aardbeien rabarberjam of bramenjam.

Scones ontbijt

Ingredienten voor de scones

Voor de scones

±20 stuks

 

300 g zelfrijzend bakmeel

50 g amandelmeel (je kan het ook zelf malen en iets grover laten)

75 g roomboter

1 tl bakpoeder

1,5 el bruine basterdsuiker

150 ml amandelmelk

1 ei

1 portie jam (zie recept hieronder)

500 g (magere) kwark

1 perzik

10 frambozen 

 

 

Ingrediënten voor de perzik frambozenjam

 

4 platte perziken

20 frambozen

4 tl marmello (jammaker no 1, te koop bij natuurwinkels)

2 tl honing

Scones uitsteken
Scones uitsteken
Scones met perzik en frambozen jam

Bereiding van de scones

Meng het bakmeel, amandelmeel en de roomboter in een keukenmachine of met je handen tot een kruimelig mengsel. Voeg dan het bakpoeder en de suiker toe en meng nog even door. Ga nu verder met je handen. Giet de melk erbij en kneed het tot een deeg, stop zodra het niet meer plakt want als je het te lang kneed gaat de luchtigheid uit het deeg.

 

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad op ongeveer een halve centimeter dikte. Steek er rondjes uit met een diameter van 6 cm. Leg deze op en bakplaat met bakpapier en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Zet de scones 10-12 minuten in de oven.

 

 

Laat de scones iets afkoelen en snijd ze door de helft. Besmeer ze met een eetlepel kwark en een klodder jam en garneer ze met stukjes perzik (ik heb ze nog even gegrild) en een halve framboos.

Bereiding perzik frambozenjam

Snijd de perziken in stukken en pureer deze met de frambozen tot een mousse. Doe het in een steelpan en voeg wanneer het begint te pruttelen de marmello toe. Laat dit nog een minuutje op laag vuur door pruttelen en roer dan de honing erdoor.

 

Laat de jam even afkoelen voordat je het in een potje doet. Je kan de jam warm bij de scones serveren maar je kan deze ook een dag van te voren al maken, dan heeft de jam genoeg tijd om op te stijven.


Reacties

Commentaar schrijven

Commentaren: 20
  • #1

    Terrell Felipe (dinsdag, 07 februari 2017 23:05)


    Hello, after reading this remarkable paragraph i am also cheerful to share my familiarity here with friends.

  • #2

    Nicki Rondeau (woensdag, 08 februari 2017 00:10)


    You are so cool! I do not think I've truly read anything like this before. So good to discover another person with some unique thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is one thing that's needed on the internet, someone with a bit of originality!

  • #3

    Vince Dashner (woensdag, 08 februari 2017 00:51)


    That is a good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information� Appreciate your sharing this one. A must read article!

  • #4

    Mui Yarber (woensdag, 08 februari 2017 01:30)


    Awesome post.

  • #5

    Wilber Ruhland (woensdag, 08 februari 2017 05:00)


    My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on several websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  • #6

    Adela Wynter (woensdag, 08 februari 2017 08:22)


    I absolutely love your site.. Great colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I'm trying to create my own personal blog and want to learn where you got this from or exactly what the theme is named. Thanks!

  • #7

    Ethelyn Mcferren (woensdag, 08 februari 2017 12:54)


    Great website. A lot of helpful info here. I'm sending it to several pals ans also sharing in delicious. And certainly, thank you in your sweat!

  • #8

    Mui Yarber (woensdag, 08 februari 2017 13:24)


    I got this site from my pal who told me regarding this website and now this time I am visiting this website and reading very informative articles or reviews at this place.

  • #9

    Sophie Mccleskey (woensdag, 08 februari 2017 22:03)


    Saved as a favorite, I like your blog!

  • #10

    Ted Belfield (donderdag, 09 februari 2017 00:28)


    I am truly delighted to glance at this webpage posts which consists of plenty of useful data, thanks for providing such data.

  • #11

    Jenni Johnston (donderdag, 09 februari 2017 00:45)


    I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web smart so I'm not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Cheers

  • #12

    Latricia Ayers (donderdag, 09 februari 2017 01:06)


    Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!

  • #13

    Hobert Brundige (donderdag, 09 februari 2017 03:46)


    I do trust all of the concepts you have offered to your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

  • #14

    Barabara Humiston (donderdag, 09 februari 2017 06:32)


    It's actually very complex in this busy life to listen news on TV, thus I only use web for that reason, and obtain the most recent news.

  • #15

    Helena Ferrer (donderdag, 09 februari 2017 12:21)


    Please let me know if you're looking for a author for your blog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thanks!

  • #16

    Annette Sharrow (donderdag, 09 februari 2017 18:58)


    If you desire to take a great deal from this post then you have to apply these methods to your won webpage.

  • #17

    Taneka Bissonette (donderdag, 09 februari 2017 19:22)


    Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and excellent style and design.

  • #18

    Evan Hafer (donderdag, 09 februari 2017 20:33)


    Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

  • #19

    Luisa Benning (donderdag, 09 februari 2017 21:20)


    Magnificent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you've acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a terrific website.

  • #20

    Hobert Brundige (vrijdag, 10 februari 2017 06:55)


    Great site you have got here.. It's difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate people like you! Take care!!